Állatbarátok és állatvédők klubja
Webmiss: Nik
Site: Állatos
Style: Catss v12.0
Design by: Nik
Title: Állatbarárok és
Állatvédők klubja
Open: 2006.06.20.
Perfect for: IE
Email:
WWW. :
Version: 1.1


Figyeljétek:  

 

Site tesók

 ->     

 
 

Szavazz!

Mit gondolsz az oldalról?

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-01-01
 


 
 

Otthoni segítségnyújtás

 

Amikor az állatorvos a beteg állattal kapcsolatosan telefonhívásokat kap, az egyik leggyakoribb panasz, hogy az állat egyik pillanatról a másikra elesetté vált, kedvetlen lett, nem eszik, nem iszik, és állandóan csak fekszik. Ilyen esetekben mindig döntő fontosságú, megmérték-e az állat testhőmérsékletét (lázát). Sajnos, erre a kérdésre igen gyakran nemleges a válasz, aminek az oka legtöbbször az, hogy a gazdik azt sem tudják, hogyan kell a lázmérést elvégezni


A macska testhőmérsékletének mérése
A macskák testhőmérsékletét a végbélbe óvatosan bevezetett hőmérővel lehet megmérni. Használhatunk erre a célra bármilyen emberi hőmérőt (higanyosat, digitálisat); a lényeg az, hogy a hőmérőn jelzett ideig mindenképpen tartsuk azt a végbélben. A hőmérőt a könnyebb bevezetés érdekében be lehet kenni valamilyen síkosító anyaggal (olaj, zsiradék).

Forrás: [origo]

Az egészséges macska testhőmérséklete jóval magasabb az emberénél, legtöbbször 38,5-39,0 oC között van, de egyes macskáknál akár 39,3 oC-ig normális lehet.

Hőemelkedésről általában akkor beszélünk, ha a 39,3 oC értéket csak néhány tizedfokkal haladja meg a testhőmérséklet, efölött mindenképpen lázas állapotról van szó.


A macska lázának megmérése nem egyszerű feladat, leginkább azért, mert a legtöbb cica élénken tiltakozik ellene. Mindenképpen fontos az állat biztonságos rögzítése, amit legjobban a nyak bőrének erőteljes megmarkolásával tudunk biztosítani. Legjobb, ha nem egyedül végezzük, hanem valamelyik családtagunk segítségével! Karmolás veszélye esetén próbáljuk meg a macska testét törülközőbe csavarni.

Lázcsillapítás házilag
Macska esetében a lázcsillapításra nagyon nehéz megfelelő gyógyszert választani, így a lázcsillapítás nem egyszerű dolog! Tudni kell, hogy a macskák számára az emberi lázcsillapítók legtöbbje mérgező, ennek következtében jobb, ha nem adunk saját elhatározásunkból semmit! Az a legjobb, ha minden macskatartó időben gondoskodik a macskának is biztonsággal adható lázcsillapítóról (pl. Ketofen 5 mg-os tabletta), ez legyen mindig otthon készenlétben!

Amennyiben az állat valóban lázas volt, a lázcsillapító beadása után 30-40 perccel legtöbb esetben feltűnően javul az állapota, felélénkül, esetleg hajlandó enni, inni, néha még játszani is. Ez a "csodatevés" azonban senkit ne ringasson tévhitekbe: a javulást mindaddig átmenetinek kell tekinteni, amíg ki nem derül annak a valós oka!

Forrás: [origo]

Egyéb gyógyszerek a házipatikában
Alapvető kérdés, hogy állatorvosi javaslat vagy utasítás nélkül nem szabad macskánknak semmilyen gyógyszert adni! Különösen igaz ez az ún. "embergyógyszerekre", amelyek között sok olyan van, amely egészen más (sokszor mérgező) hatást vált ki a macskákban, mint az emberekben. Így nem is érdemes otthon gyógyszereket tartani, csak akkor, ha valamilyen betegség miatt használatuk szükséges!

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor mégiscsak tennünk kellene valamit, amíg eljutunk az állatorvoshoz. Mi legyen tehát mégis készenlétben? Láz- és hányáscsillapító, hasmenés elleni szerek, valamilyen fertőtlenítőszer, kötöző anyagok, és egy lázmérő. Hasznos lehet, ha kéznél van egy ún. kullancskiszedő-kanál is.

Amennyiben valamilyen idült betegség miatt folyamatosan kell gyógyszereket adnunk az állatnak, mindenképpen tartsunk otthon mindig annyi tartalékot, amennyivel egy-egy hétvégén, többnapos ünnepen (jellemző magyar szokás, ilyenkor akár 3-4 napig zárva vannak az állatpatikák!) is biztosítani tudjuk a kezelését, illetve már akkor szerezzük be a következő adagot, amikor még legalább 3-4 napra való készletünk van. A cica számára szükséges gyógyszereket mindenképpen tartsuk teljesen elkülönítve a saját gyógyszereinktől! A ritkábban használtakra célszerű pontosan ráírni, hogy mire is valók, és milyen adagolásban kell használni.

A gyógyszerbeadás trükkjei
Sok macskatulajdonos egyszerűen meg tudja oldani a gyógyszerek beadását. Kellő gyakorlattal ez valóban nem ördöngös feladat, sokan vannak azonban, akik nem igazán mernek a macskájuk torkában turkálva próbálkozni. Kellő gyakorlat híján ezt nem is érdemes megpróbálni! Ilyenkor azt szokták javasolni, hogy a tablettát célszerű valamilyen ennivalóba beletenni. Igen ám, de mi van akkor, ha az állat nem hajlandó megenni a gyógyszerrel preparált falatot?

Forrás: [origo]

Macska esetében ez igen gyakori, mert csodálatos érzékkel szúrják ki a gyógyszert az ennivalóban. Erre a helyzetre a következő megoldást lehet alkalmazni: a beadandó gyógyszert törjük össze porrá (ha lehet), és keverjük azt össze egy kevés ragacsos, ehető anyaggal. Ez lehet pl. egy kis tejföl, krémtúró, kenőmájas, de végszükség esetén akár két csepp méz vagy lekvár is megteszi. A gyógyszeres krémet ujjunkkal kenjük a cica orra alá, arra a függőleges barázdára, ami az orra és a szája között húzódik, ő onnan majd lenyalja. A módszer kis mennyiségű folyékony gyógyszerrel is működik! Egyes szakkönyvek a gyógyszeres krémnek a lábvégekre való kenését is javasolják, ahonnan a cica azt szintén lenyalja.

Vérzéscsillapítás
A balesetek, sérülések gyakran vérzésekkel járnak. A kisebb vérzések pár perc után maguktól is szépen csillapodnak, de a nagyobb erekből (főleg az ütőerekből) származó vérzések gyors és határozott vérzéscsillapítást igényelnek. A legjobb megoldás, ha a vérzést megpróbáljuk valamilyen erre alkalmas anyaggal tamponálni. Erre megfelelő lehet egy tiszta törülköző vagy más rongydarab, amit odaszoríthatunk a vérző területre.

Végtagok sérülése esetén készíthetünk nyomókötést egy nagyobb adag vattából, ún. mull-lapokból, és gézpólyából. A kötést a vérző területre helyezzük, és közepesen szorosan rögzítjük. Nagyon lüktető, artériás vérzésnél próbálkozhatunk a vérzés feletti leszorítással, lekötéssel is. Mindeközben azonban soha ne feledkezzünk el a cica biztonságos rögzítéséről!

A beteg macska szállítása
Amikor egy beteg vagy sérült macskát szállítani kellene, sokan nem tudják, hogyan is próbálják ezt a feladatot megoldani. Pedig a megoldás egyszerű! A legbiztonságosabb a macskaszállító dobozban állatorvoshoz vinni, de ha ez nincs kéznél, megteszi egy sportszatyor vagy kosár is. Ne felejtsük el azonban soha, hogy a beteg macska viselkedése kiszámíthatatlan, főleg akkor, ha fájdalmai is vannak, ezért csak nagyon óvatosan, ám mégis határozottan fogjuk meg. Célszerű inkább alányúlni, és úgy megemelni.

Elsősegély balesetnél, sérülésnél
Nem szabad elfelejteni, hogy a baleset kiváltotta izgalom hatására vagy a fájdalom miatt még a saját cicánk is megharaphat, vagy megkarmolhat minket, bármennyire jól nevelt is! Emiatt a sérült cica fejére és lábaira különös gonddal kell ügyelni, illetve figyelni. A legjobb, ha a nyakának a bőrét fogja meg valaki, erősen megmarkolva. Szükség esetén akár törülközőbe is betekerhetjük, így a karmolás veszélye jelentősen csökkenthető.

Forrás: EPA

Ha jelentős vérzést észlelünk, a vérzéscsillapításnál leírtak szerint próbáljuk meg a vérzést csillapítani. Ha az állat elvesztette az eszméletét, húzzuk ki a nyelvét, és igyekezzünk minden idegen anyagot eltávolítani a szájából.
Figyeljük meg a légzését. Ha nem észlelünk légvételeket, fektessük az oldalára és percenként 8-10 alkalommal a mellkasára helyezett tenyerünkkel próbáljuk mesterségesen lélegeztetni.


Ha van rá lehetőség, hívjunk segítséget! Hasznos lehet, ha valamilyen gyorsan elérhető címszó alatt elmentjük mobiltelefonunkban az állatorvosunk számát, vagy valamilyen elsősegély-szolgálat elérhetőségét.

 

 
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!